photo-gallery.dk


FAQ om pletter og fejl på digitale fotos


Figur 1

Der er mange fotografer, som tror, at de med den digitale teknologi helt slipper for støvpletter og fejl på deres billeder, for der er jo ikke længere negativer og dias, der kan blive snavsede og støvede. Det er sådan set også rigtig nok, men den digitale teknologi har til gengæld medført nogle nye typer pletter og fejl, som ikke ses på analoge fotos.

Ovenstående billede (fig. 1) er et grelt eksempel på pletter, som hyppigt ses, når der blitzfotograferes med små kompakte digitale point- and shot-kameraer. Fejlen skyldes kombinationen af flg. tre faktorer.

1). Digicams har ekstrem stor dybdeskarphed
2). Den indbyggede blitz sidder lige ved siden af objektivet
3). Små støvpartikler der svæver i luften


Figur 2

De små støvpartikler, som svæver i luften lige foran objektivet, bliver ramt af blitz'ens lys og den side af støvpartiklerne, som vender ind imod objektivet bliver meget kraftigt oplyst (se fig. 2), men støvpartiklerne er dog så tæt på objektivet, at de ikke bliver tegnet skarpt, derfor fremstår de som store, overbelyste, diffuse, runde pletter(se fig. 1).

Man kan efterprøve fejlen, hvis man først stilller skarpt på noget der er 2 - 3 meter væk og tager et billede med blitz'en slået til, og hvor man holder en knappenål ca. 5 - 10 cm fra kameraet objektiv. I den rette afstand vil knappenålen blive et kæmpestort, uskarpt og overbelyst element.

Løsningen er at undlade at anvende den indbyggede blitz og i stedet bruge en løs blitz, som ikke oplyser de støvkorn, der svæver i luften lige foran objektivet.

Andre typer pletter og fejl på digitale fotos

Der findes nogle typer pletter og fejl, som optræder på alle billeder. Den type pletter/fejl skyldes støv og snavs på/i objektivet eller på CMOS/CCD-chip'en. De flg. billeder er typiske eksempler på disse fejl. Det er meget let at kontrollere, om der er snavs og støv i objektivet og/eller på CMOS/CCD-chip'en. Det gøres ved, at man fotograferer nogle billeder af en skyfri, blå himmel eller et stykke hvidt papir. Prøv ved forskellige blændeåbninger og zoom ud/ind til max. tele og widevinkel.


Figur 3

Hvis der er støv og snavs på frontlinsen, ses det som relativt store mørke, diffuse skygger på billederne (se fig. 3). Dette problem kan nemt løses med en pudsning af objektivets frontlinse.


Figur 4

Hvis et støvkorn sidder på et linseelement inde i selve objektivet, så kan det give en meget stor, diffus skygge (se fig. 4), som i de fleste tilfælde er så svag, at den kun bemærkes, når man fotograferer himlen eller en lys ensfarvet flade. Dette problem kan man ikke selv løse; det kræver en rensning af objektivet på et specialværksted.


Figur 5

Hvis et støvkorn sidder på selve CMOS eller CCD chip'en, så ses det som en lille mørk, ikke helt randskarp skygge (se fig. 5). Hvis det er et digicam med fast zoomobjektiv, så kræver det en rensning på et specialværksted. Hvis det er et DSLR-kamera med udskiflige objektiver, så kan man prøve, om man selv kan puste støvkornet væk, enten med ren luft på dåse, eller med en øreskyllebold fra apoteket.

© 2004 Niels Riis Ebbesen

Bidragyder: Jens Christensen

Bidragyder: Ole Olsen




© 2004 Niels Ebbesen - grafiker & fotograf
Valhals Plads 23 · 3650 Ølstykke · +45 47 17 56 22 · +45 40 33 69 40
info@niels-ebbesen.net · www.niels-ebbesen.net